Sovvanor

Cornelia är den som sover sämst just nu. Vi lägger henne vid 20 varje kväll och hon sover till 7 - 8 ungefär. Där ska vi INTE klaga. Däremot vaknar hon flera gånger per natt och ropar. Det räcker oftast att bara lägga på henne täcket, men blir det för många gånger så kryper någon av oss ner och så blir man kvar där. Mysigt, i och för sig.

Vi ändrade läggningsrutinerna för ett par veckor sedan. Precis som tidigare läser vi först en bok i sängen (eller två böcker, eller tre...). Det nya är att vi låter henne somna själv, efter att vi sjungit "Trollmor" en gång, pussat god natt och gått ut. Hon somnar väldigt bra själv, men det har inte fungerat att göra på det här viset tidigare.

Agnes är om möjligt ännu lättare. Hon får lite extra gos på skötbordet medan vi tar på pyamas. Vällingen dricker hon sedan i sängen, så byter vi flaskan mot nappen, hon lägger sig på sidan och somnar. Om man har otur får man sjunga "Idas sommarvisa" några gånger tills hon somnar in. Hon somnar vid 19 - 20 ungefär och sover till ca 19.

Agnes kan vakna några gånger på kvällen/natten när hon inte hittar nappen, men det är bara att stoppa i nappen så somnar hon om. Ibland får hon komma in och sova mellan oss på morgonkvisten, särskilt om hon börjar vakna ofta vid 5-snåret. Då vill man INTE gå upp!

Vi tar läggningen av varsin tjej och byter varje kväll, fungerar klockrent.

Tand nummer två är uppe

Förra veckan blev det uppenbart att tand nummer två är på väg upp. Agnes har sedan tidigare en kindtand delvis uppe, men nu är en av framtänderna i underkäken uppe någon mm. Alltså en av de tänderna som "ska" komma först.

Lilltjejen är en riktig tjockis numera. Hon väger upp emot 10 pannor.

Det brukar bli fem mål om dagen: Havregröt till frukost varje dag, lunch, middag och kvällsvälling. Ett mellanmål på förmiddagen eller eftermiddagen beroende på hur hon sover. Är vi ute på äventyr så blir det nästan alltid på förmiddagen och sen lunch. Är vi hemma nästan alltid en lång sovstund på förmiddagen och tidig lunch. Sedan ca en månad är nattvällingen vid 5-tiden ett minne blott.


GOD JUL

En underbar jul!

Tjejerna fick massor med paket, så många att Cornelia tappade intresset för paketöppningen till sist. Agnes försökte få tag på så mycket presentpapper som möjligt, det var hennes favoritsyssla. Det blir ganska mycket papper, så hon var nöjd.

Vi var 8 vuxna och våra två tjejer här hemma och vi åt och åt som man alltid gör på julen. A fick inte ens i sig tomtegröten på kvällen, han var fortfarande mätt!

julkort 2011

God jul önskar familjen Jirstrand!

Julstök

Vi började dagen tidigt och har just ätit klart frukosten. Före det har Cornelia hjälpt till att göra senap, griljerat julskinkan och så har jag gjort senapssill.

 

Cornelia griljerar skinkan


Nu sover Agnes och jag och Cornelia ska plocka fram allt legot. Duplo åker in i garderoben och allt det "riktiga" legot ska användas nu. Cornelia vill göra granar, snögubbar och paket idag. Vi får se vad vi lyckas med. Programmet Lego Digital Designer är installerad, just in case. Man vet aldrig vad för idéer man får.

Agnes pratar

Nu gäller det att säga "Mamma" så många gånger som möjligt. Det är fortfarande inte helt 100%-igt att det verkligen är "mamma" som Agnes säger, eftersom de första riktiga ljuden som kommer oftast är mamamama, papapapa och dadadada. Nu säger hon mamma eller mamamama till mig och ropar det ibland när hon inte ser mig, så jag tar det för högst sannolikt att Agnes första ord faktiskt är just "mamma". Jippii!

Sen kan jag önska för storasysters skull att Agnes ville säga "Cornelia" som första ord i stället. Det känns dock helt omöjligt eftersom vi valde ett av de svårare namnen att lära sig. Skyll oss själva, så att säga.

Försäkring och pulka

Igår och idag har vi åkt pulka. 1mm snö räcker uppenbarligen. Idag drog Cornelia runt med Agnes i pulkan också. Agnes premiärtur i garagebacken gick strålande, hon flaxade med armarna och var lycklig i största allmänhet. Sen hände en mindre olycka och systrarna hamnade i en hög. Agnes skrapade upp näsan och blev ledsen. Dags att avbryta det hela och gå in och baka.

Jag och Cornelia har nu bakat lussebullar (läs: bullar med saffran) i fyra varianter: Med vanilj, med mandelmassa, med kanel och så några med hjälp av pepparkaksmått. Det blev MÅNGA bullar eftersom degen fick jäsa alldeles för länge. Jag satte nämligen degen innan försäkringsmannen från Trygg Hansa gjorde entré.

Det tog en stund att fylla i alla hälsodeklarationer, särskilt när vi gick igenom vad vi föräldrar har för försäkring. Ingen som täcker sjukdom visade det sig. Och vad dör man vanligvis av? Sjukdom... Inte olycksfall...

RSS 2.0